© Martine Hautekeete

Herstel na kanker

“Balance is not something you find, it’s something you create.”

Jana Kingsford

Herstellen na kanker kost tijd. Dit geldt eveneens voor het verwerken van alles wat je hebt meegemaakt.

Je voelt al snel dat de draad weer oppakken na kanker geen realiteit is.

Dingen kunnen blijvend veranderd zijn, bijvoorbeeld op het gebied van werk, gezin, hobby’s, huishouden, studie, sociale activiteiten, nevenactiviteiten en ontspanning.

Er start een zoektocht om een nieuwe balans te creëren.

Hoe ga ik om met de vermoeidheid en de energiebeperking? Hoe verwerk ik de pijn en het verdriet of boosheid van de voorbije periode? Hoe neem ik afscheid van mijn oude levensstijl? Vind ik dezelfde dingen nog belangrijk of wil ik het roer omgooien? Kan ik mijn lichaam nog vertrouwen? Hoe kan ik de angst loslaten dat de kanker nog terugkomt? Waarom ben ik door deze vreselijke ziekte geraakt? Hoe communiceer ik met mijn omgeving over mijn mogelijkheden en beperktheden na herstel? Hoe ga ik nu verder met mijn leven? Wat betekent gezond leven?

In verbinding met het bos en een CSA boerderij gaan we samen op zoek wat het betekent om deze nieuwe balans te creëren.

Hoe ga ik te werk?

Therapeutisch werken op het veld en in het bos brengt alle elementen samen om “echte” heling te brengen.

Tijd doorbrengen tussen bomen en planten kan je immuniteit versterken, meer energie geven en stress verlagen. (Dr Qing Li.)

Het zijn deze helende effecten van de natuur die ik combineer met lichaamsgericht en handelingsgericht werken.

In deze groepstherapie werk ik vanuit een holistische aanpak

Naast het verbeteren van het fysiek functioneren, schenk ik ook aandacht aan emotionele en mentale balans, spiritualiteit en zingeving.

Als holistisch therapeute (met als basisopleidingen ergo- en kinesitherapie- met bijzondere referentie kinecoach oncologie) vind ik het waardevol om zowel coachend als therapeutisch aan de slag te gaan. Deze 2 zijn doorheen de sessies met elkaar verweven en zorgen voor een balans in het programma:

  • fysieke training i.f.v. herstel bij vermoeidheid;
  • lichte stretch- en spierkrachtoefeningen naar gelang de fysieke moeilijkheden- aangepast om ze in een buitencontext te kunnen uitvoeren;
  • coaching & bewustwording;
  • aanbrengen van lichaamstechnieken stressrelease;
  • aanbrengen van oefeningen natuurverbinding;
  • handelingsgericht werken en bijbrengen van nieuwe levensstijl via wroeten met de handen in de aarde of andere boerderijtaken; verwerken van groenten of wilde kruiden;
  • markeren van overgangen met rites of passage (loslaten van leven voor kanker – omarmen/aanvaarden van nieuw leven na kanker)

Binnen de sessies is er ruimte voor deelcirkels waar een open verbindende communicatie centraal staat. Tijdens deze momenten wordt ook de tijd genomen om de signalen van de natuur te vertalen naar het dagelijks leven.